Dank je wel voor de Zinneling

Veel mensen zijn belangrijk geweest voor het ontstaan van ‘Zinneling’.

In 2012 kreeg ik veel hulp van Corina Becker-Jacobse met de ontwikkeling van het gedachtegoed dat aan het boek ten grondslag ligt. Dan heb ik het over psychologie en filosofie. Corina werd later proeflezer, net als mijn lieve vrouw Lenie, Charlotte Veltman, Christel Nolle, Willy Hofsté en Elly van der Meer. Elly van der Meer heeft me in 2015 gevraagd om Zinneling uit te brengen, vóór het andere boek dat ik aan het schrijven was en ben.

Het boek is opgedragen aan twee personen. Steven Macrander oefende van 1957 tot 1989 op weergaloze wijze en met wegcijferen van zichzelf het beroep van huisarts uit. In zekere zin stond hij model voor Amanda Hulands in mijn boek. Bij één scène heb ik aan een dochter van Steven Macrander, Hester, gevraagd of zij er problemen mee had dat ik bepaalde beelden gebruik uit zijn boek ‘Een huisarts vertelt’. Zij had daar geen enkel probleem mee. Faez Ahmad kwam in 1992 als Koerdische vluchteling met vrouw en dochter naar Nederland. Hij is een van de aardigste mensen die ik ken. Hij verduidelijkte mij de Koerdische cultuur, de achtergrond van Faiz Erdal in mijn boek. Faez nam vanaf 2013 deel aan een vastgoedproject in het noorden van Irak, bij Erbil. Maar IS stuurde alles in het honderd en Faez moest in 2014 opnieuw vluchten met zijn gezin.

Marja Duin redigeerde in 2014 de eerste hoofdstukken. Karin Hazendonk was onder de indruk van het manuscript en bracht me in contact met haar uitgever. Jacqueline de Jong had in de zomer van 2014 veel opmerkingen bij de eerste 70 bladzijden van het boek. Anderhalf jaar later zou ik daar dankbaar gebruik van maken. En na Kerst 2015 voert Eisso Post een redactie uit op het hele boek.

Iedereen hartelijk bedankt! Hieronder weer een still uit de voorlopige boektrailer.

SnapShot2 klein

By |2016-10-22T13:32:42+00:00vrijdag 18 december 2015|Reacties uitgeschakeld voor Dank je wel voor de Zinneling

About the Author: