Manuscript naar de proeflezers

Ik ben weer een hele stap verder. Zaterdagavond gingen de eerste 32.000 woorden van De Goedmaker naar negen proeflezers. Het gaat om drie lange hoofdstukken die in het gepubliceerde boek ongeveer 120 pagina’s beslaan. De Goedmaker wordt een psychologische roman. Met spanning, maar niet echt een thriller. De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven vanuit Sabrina Holgers, een Zweeds-Nederlandse huisarts, en Roldán Rojo, een Uruguayaanse acteur die met haar trouwt. Het boek gaat over fouten die de twee naar elkaar toe maken, de achtergronden voor die fouten, hun pogingen om ze verborgen te houden, en wat daarvan de gevolgen zijn.

Geen van de mannelijke proeflezers die ik benaderde, had tijd. En alle vrouwelijke proeflezers die ik benaderde, zeiden ja. Het kan – naast die drukte bij de mannen – ook wel iets met de thematiek van het boek te maken hebben: misschien spreekt het boek eerder vrouwen dan mannen aan.

Het boek-tot-zover is tegelijkertijd naar mijn (mannelijke!) schrijfcoach gegaan, die me hoofdstuk voor hoofdstuk helpt. Alleen hoofdstuk 3 is nieuw voor hem.

De laatste tijd schrijf ik nogal eens gedichten. Dat komt omdat ik een poëziecursus volg. En dat komt doordat ik soms tegen beperkingen van proza aanloop. Zo zitten er meer spirituele elementen in mijn poëzie dan in mijn proza. Als je eens een keer een nieuw gedicht van me wilt lezen, laat het me dan weten, dan stuur ik je wat. Ik wil ze nog niet echt openbaar maken.

Komende vrijdag de laatste aflevering van de korte cursus “Toneelspelen voor de lol”, die ik volg. Op Facebook schreef ik op 17 april het volgende bericht hierover:

Vanmorgen op toneelles ben ik achtereenvolgens een giraffe, een stokstaartje, een walvis, een haai, een ooievaar en een vlinder geweest (allemaal zelf gekozen hoor). Daarna als stokstaartje een ontmoeting met een aap gehad, gevolgd door een date als mens (met buldogtrekjes) met een mens (met cocker spaniëltrekjes). Het is maar dat jullie het weten.
PAS OP:
Wat nog belangrijker is om te weten: volgende week vrijdag reis ik omstreeks 10:00 uur voor de laatste les vanaf de wijk Vaartbroek in Eindhoven naar de wijk Achtse Barrier in datzelfde Eindhoven (dus westwaarts) maar dan onderweg al in de nog te bepalen rol. Dus kijk maar uit! Voor hetzelfde geld ben ik een coureur, een politieagent, een balletdanser of een ruimtevaarder . We kunnen altijd mijn docente Anemoon Langenhoff de schuld geven.

Jullie hebben het waarschijnlijk via Facebook al vernomen: Jos Weijmer van uitgeverijen Zilverspoor en Zilverbron is zondagavond 12 april 2015 op 47-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Hij laat een heel lieve vrouw en twee kinderen na, waaronder een baby van een half jaar. Ook een grote klap voor het fantasy genre in Nederland (waartoe mijn boeken niet behoren).

Tot gauw weer.

Clemens van Brunschot

By |2015-07-31T13:53:15+00:00zondag 19 april 2015|7 Comments

About the Author:

7 Comments

 1. Clemens 23 april 2015 at 23:06

  En klik op de datum hieronder om de reacties op Facebook te zien:

  In deze aflevering op mijn blog:- manuscript van de eerste drie hoofdstukken van De Goedmaker naar de proeflezers;-…

  zondag 19 april 2015

 2. Mathilde 23 april 2015 at 20:48

  En jawel, ik wil wel eens een gedicht van je lezen Clemens. @ houdt mailbox in de gaten.

 3. Mathilde 23 april 2015 at 20:47

  Heb je al eens gebakken spek in een braadpan nagedaan, Clemens? Dat is grappig voor als je in een te serieuze bui zou zijn.

  • Clemens 23 april 2015 at 21:04

   Erg leuk van je, Mathilde! Ik mail je een paar gedichten van me. Ergens dit weekend. Dat braadspek, dat is voor een vervolgcursus, denk ik. Ik ga vast oefenen in opkrullen!!! 😉

   • Mathilde 23 april 2015 at 21:23

    Hahaha, ja dat braadspek. Opkrullen is prima, maar het gaat vooral om het spetteren. Gegarandeerd succes als je dit met de hele familie op een regenachtige dag doet. Ik kijk uit naar je gedichten, Clemens.

    Misschien zou ik ook eens een schrijfcoach kunnen overwegen? Eindelijk was ik,met dat wat ooit mijn debuutroman zou worden, begonnen. Dit stagneerde, het schrijven kon niet meer stromen omdat ik te veel ging denken. Daarom begon ik aan een ander manuscript, en dat liep als een tierelier. Pas later zou ik gaan corrigeren en proeflezen. Echter, in een onbewust moment heb ik het van de aardbodem doen verdwijnen.:-( 60.000 woorden. 🙁 . Dat wordt dus herschrijven, doch nu ben ik leeg. Toch ben jij een inspirator, Clemens, omdat ik jouw begin meemaakte.

    • Clemens 23 april 2015 at 23:02

     Lijkt mij een drama om een manuscript kwijt te raken!!! Ik heb er vroeger zelf ooit drie vernietigd, maar dat is iets anders. Dank je voor je aardige woorden. Ik ben blij met een zeer kritische coach.

 4. Mathilde 23 april 2015 at 20:46

  Toi, toi, toi met alles, Clemens.
  Gecondoleerd met het overlijden van Jos Weijmer. Jullie hadden zo’n goed contact.Ik heb even geen woorden.

  Sterkte en je gaat goed met het schrijven.

Comments are closed.