Research voor Zinneling

Ik ben druk met de voorbereidingen van de publicatie van Zinneling in februari 2016. Intussen zie ik mooi kans om eens op een rijtje te zetten wat er zoal voor research in dat boek is gaan zitten.

Het was voor het eerst dat ik een huisarts ten tonele voer, dus ik moest me behoorlijk verdiepen in het doen en laten van huisartsen. Het boek speelt voor een deel een behoorlijke tijd terug, dus ik ben op zoek geweest naar boeken geschreven door of voor huisartsen, maar dan in de vorige eeuw. Ik vond er heel wat. Heel bruikbaar was bijvoorbeeld het boek van Steven Macrander: ‘Een huisarts vertelt

[1957-1989]’.
Ik moest me behoorlijk verdiepen in geneeskunde, waaronder huisartsenij en neurologie. Vooral was voor mij belangrijk hoe zintuigen werken en welke rol bepaalde delen van de hersenen bij waarneming spelen. Want bij een van de hoofdpersonen in mijn boek werkt het anders, maar ik moest daarvoor wel een theorie ontwikkelen van hóé dat dan mogelijk was.
Voor de betekenis van een andere waarneming kwam ik al gauw terecht bij filosofie en theologie.
Ook was belangrijk om goed op een rijtje te hebben hoe de ontwikkeling van een kind van nul tot negen jaar normaliter verloopt.
Een van mijn hoofdpersonen is een Koerd. Gelukkig had ik een collega die me veel kon vertellen over de Koerdische cultuur en over de strijd die de Koerden altijd hebben moeten voeren.
Het boek speelt voor een deel in Irak, dus ik moest me verdiepen in het leven in dat land, vooral ten tijde van de zoektocht naar Saddam Hoessein. Veel informatie over de omstandigheden in en rond rond Tikrit in 2003 kon ik halen uit het boek van Steve Russell: ‘We got him’. Uit Con Coughlin’s boek ‘Saddam, his rise and fall’ haalde ik de waarheid over de vernietiging van het Koerdische dorpje Dakan door het Iraakse leger op vrijdag 8 augustus 1969.

Nog nooit deed ik zoveel research voor een boek. In totaal was het wel een jaar. Veel geleerd, veel afgezien, maar ook veel genoten toen alle puzzelstukjes pasten in het boek dat in februari gaat verschijnen.

Hieronder nog enkele snapshots uit de boektrailer, die ik binnenkort definitief maak.

 

Reacties op Facebook:

fjdhfjd

By |2016-10-22T13:32:42+00:00dinsdag 29 december 2015|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. Mieke Schepens 2 januari 2016 at 01:20

    Je maakt het jezelf niet gemakkelijk, Clemens. Maar voor de lezer is het ook prettig te weten dat er zoveel onderzoek is geweest om het boek tot stand te laten komen. Dat leest een stuk geruster! Wanneer ik een boek lees en er niet zeker van ben of een bewering klopt zoek ik het altijd op.

    • Clemens 2 januari 2016 at 06:45

      Dank je wel, Mieke. Tja, ik houd waarschijnlijk ook niet van half werk.

Comments are closed.