Ga naar de inhoud

Een aantal tips om je speeltoestel met schommel veilig te maken

  • admin 

Kinderen vinden schommelen heerlijk om te doen en het is één van de leukste dingen om te plaatsen in je tuin. Naast dat het heel goed voor de ontwikkeling van je kind is, is je kind er ook nog eens uren mee zoet. Toch doe je het plaatsen van een speeltoestel met schommel in je tuin niet zomaar. Het moet veilig genoeg zijn anders kunnen er nare ongelukken gebeuren. Een aantal tips om je schommel veilig te maken.

Een rubberen mat onder de schommel beschermt je kind en het gras

Maak gebruik van rubberen matten onder je schommel. Je hebt ringmatten die gemaakt zijn van rubber. Deze maten bevatten op open structuur. Eén van de doelen van de matten is om de val te breken, maar dat is niet het enige doel. Ook dient zo’n rubberen mat om je gazon genoeg bescherming te bieden. Met name onder de schommel heeft je gazon veel schade te verduren. Daarom zie je ook zo vaak onder schommels een kale plek zitten. Met het gebruik van een rubberen mat voorkom je dit en ziet je gazon er normaal en gezond uit.

Creëer een veilig gebied rondom de schommel

Belangrijk om niet te vergeten is om de schommel in een veilig gebied te plaatsen. Dit betekent dat er zowel aan de voorkant als aan de achterkant genoeg ruimte moet zijn. Dit is nodig niet alleen om lekker hard te kunnen schommelen, maar ook om van de schommel te kunnen afspringen. De vuistregel geldt dat je zo’n 4 meter aan de voorkant en 4 meter aan de achterkant vrij moet houden. Binnen dit gebied mogen er dus geen takken, voetpadden, heggen of muren aanwezig zijn.

Koop een schommel met een keurmerk

Het speeltoestel met schommel wordt altijd getest op diverse veiligheidsonderdelen. Plaats je een schommel in je tuin dan zal daar minder eisen aan worden gesteld dan schommel in openbare ruimtes. Wil je een schommel in je tuin plaatsen dan is het zaak dat deze schommel het keurmerk NEN-EN 71-8 heeft. Dit is een Europese norm en is speciaal ontwikkeld voor schommels en andere speeltoestellen. Hier zie je allemaal veilige toestellen.