Ga naar de inhoud

Een steenkorf plaatsen in 5 eenvoudige stappen 

  • admin 

Zoek jij naar een unieke toevoeging in de tuin? Dan is een steenkorf het perfecte middel om de tuin mee te omheinen. Het is daarnaast ook nog eens zo dat je het plaatsen van deze korven gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Maar waar moet je op letten als je een steenkorf gaat plaatsen? Wij vertellen het je in 5 eenvoudige stappen. 

Graaf een sleuf

Een goed begin is het halve werk, dus het is allereerst belangrijk om te zorgen voor een stabiele fundering. Die stabiliteit kun je creëren door een sleuf te graven. Zorg ervoor dat de sleufbreedte 10 cm breder is dan de breedte van de korf. Omdat er veel druk wordt uitgeoefend op de ondergrond, is het belangrijk dat de ondergrond stevig is. Als dit niet het geval is, kunnen de steenkorven scheefzakken of zelfs omvallen. 

Plaats stabiliteits palen

Voor de optimale stevigheid kun je het beste palen plaatsen. De palen moeten diep in de grond worden geplaatst, wat je kunt doen door een put te graven door middel van een grondboor. Hoe dieper de palen, hoe beter! De hoogte van de paal 2/3 moet bedragen van de werkelijke korfhoogte. Plaats je de palen ongeveer 60 tot 70 cm in de grond, dan kun je uitgaan van een langdurige stabiliteit. 

Vul de sleuf met beton 

De laatste stap tot een ijzersterke fundering is het opvullen van de sleuf met beton. Vervolgens creëer je een plat oppervlak door het geheel plat te drukken. Let er wel goed op dat je het beton goed laat hard drogen, zodat je niet met complicaties te maken krijgt in een later stadium. 

De steenkorf bevestigen 

Omdat er vaak meerdere steenkorven naast elkaar worden geplaatst, is het verstandig om ze aan elkaar te bevestigen. Bij het plaatsen van de schanskorven is het belangrijk dat de paal in het midden van de schanskorf zit, zodat de versteviging optimaal is. Je bevestigt ze aan elkaar door middel van een handtang of waterpomptang. 

Vullen en afsluiten 

Nu ben je eindelijk klaar om te gaan vullen! Om de steenkorven in een rechte lijn af te stemmen, kun je de vakken voor ¼ vullen. De kleinere stenen kan je verspreiden over de korven, en de grote stenen kun je het beste met de hand in de korven plaatsen. Na het vullen kun je de steenkorven sluiten met de bijbehorende deksel, en je hebt een prachtige omheining.