Ooit wel eens gehoord van de Japanse duizendknoop? De kans dat op die vraag het antwoord ‘ja’ is, wordt steeds groter. Dat komt doordat de Japanse duizendknoop een steeds groter probleem wordt en het bestrijden ervan een echte uitdaging is. Maar waarom is dat bestrijden zo lastig en hoe kom je er vanaf? We geven je een snelle introductie tot een van de minst geliefde planten van dit moment.
Waar komt hij vandaan?
De Japanse duizendknoop is natuurlijk niet een plant die van oorsprong in Europa groeit, anders had hij een andere naam gehad. Nee, in plaats daarvan groeide hij zorgeloos in Japan en aangezien Japan een eilandengroep is, kon hij zijn wortels niet verspreiden over het vasteland. Dat wil zeggen, zonder menselijk tussenkomen. Halverwege de negentiende eeuw besloot een Duitse botanicus om de plant mee naar Europa te nemen, wat het begin was van een absolute triomftocht van de Japanse duizendknoop in Europa. De plant kreeg zijn wortels in Europese grond en begon vanuit daar met een ongekende opmars. Inmiddels is de duizendknoop door heel Europa te vinden en overal laat hij zien over welke onstuitbare krachten hij beschikt.
De invasieve woekeraar
De Japanse duizendknoop is namelijk een woekeraar bij uitstek. Deze plant is in staat om alles en iedereen te overgroeien en zorgt ervoor dat andere planten in zijn nabijheid geen kans krijgen om zichzelf zorgeloos te ontwikkelen. In plaats daarvan worden ze in korte tijd overgroeid door de duizendknoop en hebben ze vervolgens een groot gebrek aan zonlicht en zuurstof, wat natuurlijk voor elke plant een ramp is. Daar komt nog eens bij dat de Japanse duizendknoop bijzonder hardnekkig is en zich niet laat tegenhouden door iets futiels als beton of asfalt. In plaats daarvan groeit hij hier dwars doorheen, wat weer grote schade aanbrengt aan wegen of gebouwen. Het mag duidelijk zijn; die Duitse botanicus had de duizendknoop beter in Japan kunnen laten liggen.
Hoe bestrijd je de duizendknoop?
Een Japanse duizendknoop bestrijden in Emmen is dus niet echt een simpele klus en het loont de moeite om een expert in de arm te nemen. Een goede hovenier weet precies wat er moet gebeuren en heeft de middelen om deze bestrijding effectief te laten verlopen. Die bestrijding kan overigens op meerdere manieren plaatsvinden. Allereerst is er het uitgraven van de plant; een tijdrovende klus die – mits goed uitgevoerd – wel erg effectief kan zijn. Graaf je de plant echt goed uit, dan komt hij ook niet meer terug. Doe je het echter halfslachtig, dan heeft het weinig zin. Een andere methode is het afmaaien van de plant. Dit moet regelmatig gebeuren en doe je dit goed genoeg, dan verliest de plant de energie om steeds weer terug te groeien. Tenslotte is er de inzet van de bladvlo. Deze methode blijkt erg succesvol, omdat de bladvlo de plant helemaal opvreet, waarna de duizendknoop geen kans meer krijgt om terug te groeien. Laat dit echter wel over aan een expert; alleen dan weet je dat het goed en effectief gebeurt.