Ga naar de inhoud

Leibomen – Fruitbomen voor kleine oppervlakten

  • admin 

Heb je een kleine achtertuin en zou je willen dat je kon genieten van dat heerlijk smakende fruit, rechtstreeks van de boom, zonder commercieel te hoeven lijden onder rijp, smakeloos fruit?

Mooie leibomen kan u hierbij helpen door een boom in een tweedimensionaal vlak te maken.

Laat een kleine tuin je er niet van weerhouden je droom te verwezenlijken om vers fruit van je eigen boom te kweken. Deze techniek van het kweken van bomen is al sinds de middeleeuwen populair in Europa en werd mogelijk zelfs in het oude Egypte gebruikt. Bezoekers die door veel Europese landen reizen, hebben vaak gedacht dat ze naar wijnstokken keken, in feite appel- of perenbomen of bijna elk ander type fruitboom dat je zou kunnen noemen.

Bekijk hier eens mooie leibomen

Met es-pal-yer-ing (es-pal-yer-ing) kunt u fruitbomen produceren tegen een muur of hek zonder de open ruimte te verstoren; je kunt ook trellising gebruiken, zelfs je fruitbomen veranderen in een vruchtdragende haag. Je kunt met deze methode met succes meerdere fruitbomen in een zeer beperkte ruimte laten groeien, maar je zult merken dat het fruit nauwelijks wordt aangetast.

Bezoek uw plaatselijke tuin en centrum en onderzoek welk fruit in orde is met uw lokale klimatologische omstandigheden. Sommige appelsoorten, bijvoorbeeld Granny Smith, Jonathan en Rome Beauty, zijn vruchtdragend en moeten worden vermeden, omdat het veel moeilijker is om deze vruchtlichamen te behouden. Vermijd ook fruitbomen op standaard onderstammen.

Het verdient de voorkeur om uw initiatie in deze vorm van fruitproductie te starten met behulp van dwergonderstammen. Appels en peren zijn de beste bomen om mee te beginnen omdat ze allebei zo’n twintig jaar vrucht dragen (dat is een mooie investering). Het belangrijkste is dat hun takken flexibel zijn, waardoor je ze kunt buigen en vormen.

De grondbewerking en nazorg van de leiboom is hetzelfde als voor de vrijstaande boom om zijn groei en gezondheid te behouden. Het snoeien en vormgeven van deze boomsoort kost niet meer tijd dan de standaard boomsoort. Trouwens, omdat je kunt zien wat je doet, is snoeien en oogsten een stuk eenvoudiger.

Als je je bomen tegen een hek of muur gaat trainen, plaats de planten dan ongeveer 20 cm van de muur om de luchtcirculatie te stimuleren, maar eerst moet je ondersteuning creëren voor de bomen waarop je wilt trainen. Wanneer je begint, is de eenvoudigste methode van leien de horizontale methode, maar naarmate je vaardiger wordt, of als de bug je raakt, kun je andere proberen, zoals Palmette, cordon, verrier, Belgische omheining of waaier.

Wat u probeert te doen, is uw fruitbomen trainen om horizontaal te groeien, zoals druivenranken worden gekweekt op hout, draad of metaal. Om tegen een muur of hek te groeien, gebruikt u oogschroeven die stevig in horizontale lijnen zijn geplaatst. De eerste horizontale draad moet 15 inch boven het grondniveau zijn, plaats dan de andere 14-18 inch uit elkaar tot een hoogte van ongeveer 6 voet, of welke hoogte u ook prettig vindt, en rijg deze in met 14 gauge gegalvaniseerde draad.

Als u een vrijstaande fruithaag wilt, kunt u ook een houten frame bouwen of 14 gauge draad spannen die tussen 4×4 palen is bevestigd, ongeveer 15 voet uit elkaar, met de draden horizontaal 14-18 inch uit elkaar. U kunt de structuur naar uw eigen specificaties maken.

U bent nu klaar om uw fruitbomen te verzamelen en te planten, het ideaal is een eenjarige die op dwergstam is geënt; deze worden “zwepen” genoemd omdat ze in dit vroege stadium geen takken hebben. Kies wintertijd om uw fruitbomen te laten beginnen wanneer de plant slapend is.

Plant de bomen ongeveer 15 voet uit elkaar en ongeveer 20 centimeter van de muur, en dan moet je een knop vinden op ongeveer 18 centimeter van het grondniveau en het hout erboven afsnijden.

En nog een paar van mijn favo’s:

peren leiboom
Lei Photinia
leiboom steeneik
leiboom olijfwilg
lei appelboom snoeien